سوال های متداول مادران همیشه این هست که بچه ام غذا نمیخوره، غذاها را دوست نداره، بدغذا هست،هر روز بزور بهش غذا میدم، نمیدونم چکارش کنم هیچی نمیخوره؟وزنش کمه چاق نمیشه؟ در این مقاله سوالات شما رو همچنین راهکارهای اصولی و علمی برای رفع بی اشتهایی کودک رو براتون بصورت کامل میخوام توضیح بدم. پس حتما تااخر مقاله بخون و راهکار ها را بکار بگیر تا دیگه انقدر اذیت نشی
برای مادران بدغذا هم این مقاله را بفرست چون نکات عالی براتون میخوام بگم
چه بیماری هایی موجب بی اشتهایی کودک می شود؟
متاسفانه اگر این بیماری ها باشه و مادر بفکر درمان نباشه یا در چنین شرایطی اصرار به غذا خوردن کودک بکنه اوضاع بدتر میشه. پس اول باید بدونید چه بیماری هایی باعث بی اشتهایی هست. بچهها از 6 ماهگی تا 2 سالگی ممکن است دچار بدغذایی شوندا ولی این نگران کننده نیست. این موضوع میتواند دلایل مختلف داشته باشد.
بعد از 6 ماهگی، اگر کودک تغذیه تکمیلی را نپذیرفت، بدلیل آنست که با بو و مزه برخی غذاها آشنا نیست. این وضعیت طبیعیست. بتدریج که کودک با این غذا آشنا شود حتما آن را خواهد پذیرفت. اگر کودک ۱ تا ۲ ساله فقط شیرمادر میخورد و وزن گیری خوبی دارد و منحنی رشد او در حد طبیعیست، بهترست در حد تمایل به او غذا بدهیم و اصراری بر زیاد غذاخوردن او نداشته باشیم.
اما اگر وزن گیری دچار مشکل است، باید با آزمایش خون و کشت ادرار در وهله اول مشکلات جسمانی کودک را بررسی کرد. کودک بی اشتها میبایست از لحاظ بیماری های زیر مورد بررسی قرارگیرد:
- یبوست
- عفونت های ادراری
- اختلالات گوارشی
- ریفلاکس
- تیروئید
- کم خونی
در مواردی کودک غذاهای سفت و جامد را نمیخورد و بلافاصله پس از خوردن این غذاها دچار استفراغ میشود. در این موارد باید به مشکل ریفلاکس فکر کرد و بررسی های لازم را انجام داد. مصرف خودسرانه ویتامین ها و مکمل ها گاه اثر معکوس دارد و به دلیل افزایش فشار مغز، کودک را بی قرار و بی اشتهاتر میکند. بهطوری که حتی ممکن است از خوردن غذاهای معمول نیز سر باز زند.
اگر کودکتون مسایل و بیماری نداشت اما باز بی اشتها و بد غذا هست، نکات زیر را انجام دهید و راهکارها را بکار بگیرید
در صورتی که نیاز به مشاوره جهت تغذیه کودکتون با مشاورین تیم اندام زیبا دارید، می توانید به شماره ۰۹۰۵۶۰۳۳۲۷۷ پیام دهید.
مشورت کنید و علتها را با کمک مشاورین ما بررسی کنیدو
اشتباهات مادران و بدغذایی کودک
سختگیری در آداب غذا خوردن
برخی از والدین بیشتر از نیاز و خارج از توان کودک نسبت به رعایت آداب غذا خوردن سختگیری می کنند. آنها مدام از اینکه کودک هنگام غذا خوردن لباس خود را کثیف می کند، گلایه دارند. حتی از اینکه کودک اصرار دارد برای غذا خوردن شخصا از قاشق استفاده کند، ممانعت به عمل می آورند.
یا روی مساله طرز نشستن و طرز قاشق برداشتن و به دهان بردن غذا با کودک مشکل دارند. والدین باید توجه داشته باشند که یادگیری آداب غذا خوردن یک روند تدریجی است که با صبر و حوصله و مهربانی امکان پذیر است. در غیر این صورت ممکن است سخت گیری در این زمینه علاقه کودک شما را به غذا خوردن تحت الشعاع خود قرار دهد.
ایجاد محیط پرتنش برای غذاخوردن
اگر وقت غذاخوردن برای کودک تبدیل به زمانی پرتنش شود علاقه کودک به غذا خوردن از بین میرود و در نتیجه با بی اشتهایی کودک مواجه خواهید شد. به عنوان مثال، برخی از والدین که از بدغذایی کودکشان گلایه دارند، با تهدید و تشر کودک را پای غذا می نشانند و غذا را به زور و در یک اتمسفر تنش آلود به خورد او میدهند.
این راه حل کاملا غلطی است و باعث تشدید بدغذایی کودک شما می شود.
باید عوامل بیاشتهایی او را به درستی کشف و درصدد رفع آنها باشید نه اینکه آن را تشدید کنید.
کم توجهی به کودک بی اشتها
یکی از مهم ترین نکاتی که گاهی بزرگترها فراموش می کنند، اشتهای کودک به وقت غذاخوردن است. بچهها هم مانند بزرگترها باید برای خوردن غذا اشتهای کافی داشته باشند. اغلب بچه ها وقتی میل به خوردن غذا دارند که احساس گرسنگی کنند. بنابراین ممکن است ساعت غذا خوردن کودک از راه برسد و او به دلیل آن که احساس گرسنگی نمی کند، میلی به خوردن غذا نداشته باشد.
اصرار بیش از اندازه به کودک در زمانی که میل به خوردن غذا ندارد موجب میشود تا او برای نخوردن غذا لجبازی را پیشه کند و به این ترتیب برای خوردن غذا از خود مقاومت نشان دهد. بنابراین اگر وعده غذایی کودک شما یک وعده پرحجم بوده یا کودکتان در میان وعده غذایی اش خوراکی پرکالری ای مصرف کرده احتمال آن که در وعده غذایی بعدی نسبت به خوردن غذا بیاشتها باشد زیاد است. بنابراین با اطمینان از این مسئله جای نگرانی وجود ندارد. با گذشت یکی دو ساعت او گرسنه میشود و از شما می خواهد تا برایش غذا آماده کنید.
توجه نکردن به ظاهر غذا باعث بی اشتهایی کودک می شود
تزئین ظرف غذای کودک یکی از مهمترین اصول تشویق او به خوردن غذاست. سعی کنید دست کم در یکی دو وعده غذایی یا میان وعده کودک با کمک تزئین موادغذایی و خوراکی ها با رنگ ها و شکل های مورد توجه کودک او را سر شوق بیاورید تا به غذا توجه کند و برای خوردن غذا اشتهایش تحریک شود.
صبور نبودن مادر باعث بدتر شدن بی اشتهایی کودک می شود
یکی از مهمترین نکته ها برای غلبه بر بدغذایی کودکان صبر و حوصله است. اگر چه مدارا کردن با کودکی که در هر وعده و میان وعده غذایی بیحوصلگی و بدپسندی دارد بسیار دشوار است، اما باید صبور بود و با حفظ آرامش راه های مختلف را برای تشویق او به غذا خوردن بررسی کرد. گاهی کوچکترین بداخلاقی، عصبانیت و نگاه سرزنش آمیزی می تواند کودکتان را بیشتر در مسیری که انتخاب کرده، مصمم کند و او را وادار به لجبازی بیشتری کند.
بنابراین برای مقابله با بدغذایی کودکتان یک برنامه بلند مدت در نظر بگیرید. انتظار نداشته باشید که در مدت ۳ تا ۴ روز بدغذایی او را برطرف کنید. سعی کنید مرحله به مرحله پیش بروید و به تغییرها و نشانه های کوچکی که در رفتار او بروز می کند، توجه کنید. نشانه هایی که میتواند بسیار دلگرم کننده باشد و انرژی شما را برای رسیدن به هدف نهاییتان چند برابر کند.
همراه نشدن مادر با کودک
برای تهیه غذا از کودکتان کمک بگیرید. تهیه غذا با همراهی و همکاری کودک یکی دیگر از شیوه هایی است که به علاقمند کردن کودک به غذا کمک می کند. اگر تصمیم دارید به شکل هدفمند برای برطرف کردن بدغذایی کودکتان اقدام کنید، انتخاب غذا را به او بسپارید. یا برای تهیه مواد اولیه او را همراه ببرید و از کمک او برای انتخاب مواد غذایی استفاده کنید.
شکستن یا هم زدن تخممرغ ها را به او بسپارید یا از او بخواهید در چیدن میز یا سفره به شما کمک کند و سبد نان یا سبزی را برای شما روی سفره بگذارد. همکاری بچه ها برای تهیه و تزئین غذا می تواند بهترین فرصت برای تشویق کودک غذا به خوردن یک وعده غذایی کامل باشد.
عدم ایجاد تنوع در غذاها پس از پایان ماه ششم تا بزرگسالی
سعی کنید زمانی که کودک شما باید غذاخوردن را شروع کند و یا حتی زمانی که بزرگتر شد، تنوع غذایی را رعایت کنید. خوردن غذاهای یکنواخت برای کودک شما خسته کننده و بدون رغبت خواهد شد و در نتیجه بی اشتهایی کودک را به دنبال خواهد داشت.
بسنده کردن به شیر مادر حتی پس از ماه 6
پر کردن معدهی کوچک کودک با انواع جوشانده ها یا شیر خشک یا شیر گاو (که هم زمینهساز کمخونی ناشی از کمبود آهن و هم عامل بیاشتهایی می شود) نیز یک مورد تاثیر گذار در این امر می باشد.
موارد دیگر
- دیر خوابیدن شبانه کودک، خستگی و یا خواب آلودگی
- خورانیدن شکلات، شیرینی، بستنی و انواع نوشیدنی ها از سر مهربانی
- وادار کردن کودک به خوردن غذا
- وادار کردن کودک به سریع خوردن غذا
- عدم حفظ خونسردی و نشان دادن عکس العمل مثبت و یا منفی در برابر خوردن و نخوردن غذا
- کنترل کودک و اجازه حفظ استقلال ندادن به کودک
- مقایسه کودک با دیگران
- محروم شدن بچه از مهر و عاطفه پدری و مادری یا هر دوی آنها
- کمبود بعضی از ریزمغذی ها مثل کم خونی ناشی از فقر آهن یا کم کاری تیروئید، کمبود روی و یا بیماری های روماتیسمی، نارسایی های قلبی …
راهکارهای درمان بدغذایی کودک
حس مشارکت کودک را در غذا خوردن تقویت کنید
در هنگام تهیه غذا، می توانید مشارکت فرزند خود را، هر چند کم، به کار گیرید تا احساس مثبتی نسبت به تهیه غذا در او ایجاد کنید.
زمان غذا خوردن را مفرح کنید
برای ایجاد شادی و نشاط و ایجاد احساسات مثبت در کودک به هنگام غذا خوردن می توان از روش های مختلفی استفاده کرد. برای مثال می توانید یکی دو تا از عروسک هایش را کنار او بنشانید و با اجرای یک نمایش غذای کودک را به او بدهید.
غذا خوردن کودک در جمع همسالان را تقویت کنید
وقتی بچه ها با هم هستند بهتر غذا می خورند. از این رو زمانی که برای شما امکان پذیر است از همنشینی او با همسالانش استفاده کنید.
به ترجیجات غذایی کودکان خود اهمیت دهید
هر گاه متوجه شدید دلیل علاقه نداشتن به غذای خاص، طعم و مزه غذا نیست و فقط احساس نامطلوب غذا در زبان و دهان است، شیوه تهیه را عوض کنید.
در تهیه غذا سلیقه به خرج دهید
حتما در نحوه غذا دادن به کودک خود و نیز طعم و رنگ و ظاهرا غذا دقت کنید.
الگوی سالم تغذیه را مد نظر داشته باشید
یکی از چیزهایی که مانع خوردن غذا یا میان وعده های مغذی در بچه ها می شود، خوردن تنقلات است. بهتر است تا حد امکان از خرید و نگهداری اینگونه تنقلات خودداری کنید.
در زمینه غذا خوردن هم قاطع باشید
نگران نباشید و باور کنید فرزند شما با یک وعده غذا نخوردن آسیب نمی بیند، یا سوءتغذیه نمی گیرد. پس باقیمانده غذایش را نخورید یا به او شکلات و بیسکویت ندهید، چون باید بداند اگر غذایش را نخورد، چیز دیگری به جای غذا به او داده نخواهد شد.
از کمک تخصصی غافل نشوید
اگر کودکتان به شدت بدغذاست یا غذا نمی خورد، و همچنین با راهکارهای فوق، تغییری در او حاصل نشد، باید او را نزد متخصص کودک یا کارشناس تغذیه ببرید.
با مشاورین تیم اندام زیبا می توانید روی روند تغذیه کودکتون کار کنید و از مشاوره انلاین ما بهره ببرید. دوره های کودک همراه با پشتیبانی روزانه هست که تمام مسائل مادر در طول دوره رفع شود و راهکارهای لازم ارائه می گردد.
راه های دیگر
- هرگز قبل از وعده غذای اصلی ناهار و شام به کودکتان شیرینی، شکلات یا خوراکیهای پرکالری ندهید.
- در شرایطی که کودکتان خوابآلود است او را برای خوردن غذا آماده نکنید. همیشه زمانبندی برنامه غذایی را طوری در نظر بگیرید تا پیش از خواب آلود شدن، او غذایش را خورده باشد.
- زمانی که به کودک غذا می دهید با او صحبت کنید. سعی کنید با جملات محبت آمیز او را به خوردن غذا تشویق کنید. اما مراقب باشید که در میان صحبت هایتان به او وعده های عجیب و غریب ندهید و او را برای گرفتن جایزه به شرط خوردن غذا شرطی نکنید.
- اگر با مقاومت کودکتان برای خوردن غذا مواجهه میشوید، چند دقیقه صبر کنید و حواس او را به موضوعی پرت کنید و دوباره غذا دادن به او را از سر بگیرید.
- سعی کنید وعده غذایی کودک را همزمان با بقیه اعضای خانواده هماهنگ کنید. حضور اعضای خانواده پای یک سفره می تواند بهترین تشویق برای کودک باشد تا با اشتهای بیشتری غذا بخورد.
- هر روز راس ساعت منظمی به کودک غذا بدهید و برای دادن میان وعده ها به کودک نیز برنامه مشخصی داشته باشید. عدم رعایت زمانبندی مشخص موجب میشود تا موفقیت کمتری برای مقابله با بدغذایی و بیاشتهایی کودکتان داشته باشید.
- در وعده های غذایی کودک با خوردن نیم یا بخشی از غذا احساس سیری می کند. به او اعتماد کنید و اصرار نکنید که حتما ظرف غذایش را تمام کند. قطعا او در وعده غذایی بعد حجم کاملتری از غذایش را می خورد.
- اگر در برخی از وعده های غذایی کودک شما تمایل به ریخت و پاش غذا دارد با او برخورد سخت و جدی نکنید. اجازه دهید کمی با غذایش بازی کند و به مرور و با ملایمت این روند را کنترل و محدود کنید.
سوالات متداول بی اشتهایی کودکان
بدغذایی کودک ۶ ساله
سوال شما: كودك ٦ساله ام اشتهاء و تغذیه خوبي نداره شير كاكائو و كاكائو و سوسيس و نوشابه دوس داره سر سفره غذا حاضر نمی شه و لجبازی ميكنه و غذا نميی خوره و لاغر و نحيفه لطفا راهنمایی کنید.
پاسخ: پیش از هر کار باید یک بررسی پزشکی و نیز آزمایش کامل برای کودک خود داده باشید تا مطمئن شویم این بیاشتهایی و بدغذایی ریشه در مشکل یا بیماریِ خاصی ندارد. اگر در آزمایش ها مشخص شد که کودک شما از هر جهت سالم است و نیاز به درمانِ اختصاصی ندارد (که در بسیاری از موارد هم همین گونه است) ریشه مشکل نوعی مشکل تربیتی و رفتاری است.
معمولا تازه مادران به فرزند نخست خود چندان سخت نمی گیرند و این آسانگرفتن گاه به بیانضباطی می انجامد و رفتهرفته کودک خواست (منطقی و نامنطقی) خود را بر مادر و پدر تحمیل می کند. خواندنِ کتاب های تربیت کودک و فرا گرفتنِ راه های مستقیم و غیرمستقیمِ واداشتن کودک به انجام دستورهای شما و دادن انگیزه به او برای غذا خوردن و سرانجام مشاوره با روانشناس توصیه می شود.
در سنین بالاتر بیشتر مسله رفتاری و الگوهایی هست که کودک داشته که با تمرین و برنامه ریزی درست و صبر و حوصله میتوان این الگوها را اصلاح کرد.
بی اشتهایی کودک هفت ماهه
سوال: دختر 7 ماهه من که ریفلاکس هم داره چند روزیه فوق العاده کم اشتها شده و سوپ و غذاهایی و که خیلی با اشتها میخورد اصلا لب نمیزنه و خیلیی هم وزنش بالا نیست وهمش نگرانم لاغر بشه. خیلی کم ادرار میکنه با اینکه اب بهش میدم اما یه وقتایی بعد از 4 ساعت هم پوشکش و باز میکنم میبینم خشک هستش. لطفا راهنماییم کنین.
پاسخ: قانون غذاخوردن در شیرخوار مبتلا به ریفلاکس تابع هر وقت، هرچقدر و هر چیز که کودک میل دارد می باشد. شیرخوار مبتلا به ریفلاکس همانطور که در 4 تا 5 ماهگی تمایل به غذا خوردن از شیر خوردن پیشی می گیرد در ماه های 7 و 8 گاها تمایل به شیر خوردن جای غذا خوردن را می گیرد.
از طرفی مسائلی مانند مسافرت، دندان در آوردن، تغییر محل سکونت، واکسیناسیون و ابتلا به برخی بیماریهای ویروسی میتواند باعث برگشت علائم ریفلاکس و بدغذایی به طور ثانویه در کودک شود. لذا توصیه می شود ضمن رعایت تمام مواردی که باعث کاهش ریفلاکس در شیرخوار میشود ( مانند رعایت رژیم غذایی مناسب، خنک نگهداشتن محل خواب کودک و مصرف داروهای کنترل کننده ریفلاکس ) از غذاهایی که بیشتر دوست دارد و با میل بیشتری میخورد استفاده نمایید.
برای بالا بردن کالری غذایی در هر وعده جهت جلوگیری از کاهش وزن از مکمل های غذایی بخصوص روغن ام سی تی در غذاهای وی استفاده نمایید. اگر تغییر محسوسی در رنگ و بوی ادرار وی مشاهده می کنید، آزمایش ادرار جهت رد عفونت مخفی ادراری کمک کننده می باشد. همچنین مصرف کافی املاح و ویتامین های لازم برای بهبود اشتها لازم است.
سخن پایانی
سوالات شما عزیزان در خصوص تغذیه کودکان و بی اشتهایی مودک زیاد هست که در این مقاله چند مورد را پاسخ دادم. با اینحال در قسمت نظرات میتوانید شرایط کودکتون را بگید راهنمایی بشید. در صورتی که شما به دنبال تغذیه سالم برای کودک خود هستید و می خواهید رژیم کاهش وزن کودکان و یا رژیم افزایش وزن کودکان داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در تیم رژیم آنلاین اندام زیبا ارتباط برقرار کنید.
تلاش ما اموزش اصولی و درست برای شما مادران عزیز هست که دغدغه های کمتری داشته باشید.
سلام
دخترم خیلی خیلی بد غذاست. کم غذا،بسیار شیطون و پر جنب و جوشه.یعنی من میمونم این با این اوضاع غذا خوردنش کالری از کجا میاره میسوزونه؟! نگران تغذیه ش هستم لاغریش اذیتم نمیکنه ولی بدغذایی و کم غذاییش دیوونه م کرده چه اشتهاآوری میتونه کمک کنه بهش؟
سلام دوست عزیز
قاعدتا نخست باید کودک خود را از نظر احتمال وجود برخی مشکلات جسمی و کمبودهای تغذیهای، بررسی و آزمایش کنید. چه بسا با رفع این مشکلات و کمبودها اشتهای کودک شما بهتر شود.اگر مطمئن هستید که این بدغذایی ریشه در جسم او ندارد و بیشتر یک مشکل رفتاری است آنگاه باید با کمک مشاوران و روانشناسان راههای مستقیم و (بهویژه) غیرمستقیمِ واداشتن کودک به رعایت نظم و دیسیپلین دلخواه خود را فرابگیرد و به کار ببندید.پس از انجام معاینهها و آزمایشها با نظر پزشک میتوانید تنها در کوتاهمدت از برخی اشتهاآورها بهره بگیرید اشتها اور ها راهکار دایمی نیست باید اول سیستم تغذیه کودک اصلاح شود که برنامه غذایی کودک برای مواردی که مسله بیماری نیست کمک به رفع این مشکل میکند