در بین همه موجودات زنده فقط انسان نیست که زیبایی ها را دوست دارد. بلکه در طبیعت این موضوع را میبینید که زیبایی اهمیت دارد. زیبایی طاووس نر را همه دیده اید. برطبق تحقیقات جدید انسان تنها موجودی نیست که زیبایی را دوست دارد و جذب زیبایی ها می شود. در مغز حیوانات هم شاخص زیبایی هست و حتی برای انتخاب جفت این شاخص اهمیت دارد. بهای زیبا نبودن در حیوانات سنگین تر از انسان است. زیبا نبودن باعث میشه اصلا جفتی پیدا نکنند.
اهمیت زیبایی در حیوانات
طبق تحقیقات چارلز داروین، معمولا جفت نر برای جلب توجه و پیروزی در رقابت تلاش میکند تا زیبا تر دیده شود. انتخاب جفت و رقابت در آن در حیوانات به نام انتخاب جنسی هست که اگر حیوان نر شکست بخورد شانس کمتری برای جفتگیری دارد. در نتیجه بچه کمتری هم دارد. اصولا حیوان ماده جفتی انتخاب می کند که رفتار و زیبایی بهتری دارد. حیوانات که ژن های نامرغوب دارند زودتر بیمار میشوند و زودتر می میرند.
بنابراین فقط بهترین ژن ها می توانند نسل های بعد را ایجاد کنند. انتخاب جنسی و پیدا کردن جفت زیباتر سبب می شود نسل بعد زیبایی های بیشتری داشته باشند. مانند پرهای خوشرنگ تر، شاخ های زیباتر، اواز بهتر و … .
البته گاهی این زیبایی هم دردسرهایی دارد. مثل اواز زیباتر و طولانی تر و جذب پرندگان شکاری و شکار شدن اما برای جفت پیدا کردن راحتتر هست. در پرندگان اصولا جفت خود را با صدای اواز پیدا می کنند و هر چه صدای زیباتری داشته باشند بیشتر هم می توانند جفتگیری کنند.
رابرت تریورز در دهه ۱۹۷۰ سوالات افراد بی شماری را پاسخ داد. اینکه چگونه حیوانات زیبایی را میشناسند، طبق بررسی ها و تحقیقات اقای تریورز، مشخص شد هر چه پرنده ماده بیشتر وقت برای پرورش و رشد بچه هایش بگذارد، بیشتر این انتخاب جنسی را درک می کنند. نکته مهمتر اینکه بطور مثل طاووسی که دم بلندتر و زیباتری دارد، بیشتر مورد حمله پرندگان شکاری هست. اما توانسته زنده بماند، پس قوی تر هم هست و این ویژگی ها برای جفت ماده که هدف تولید مثل هست اهمیت دارد.
همچنین طاووس ماده، طاوس نری که خال های بیشتری روی دمش دارد را انتخاب میکند و طبق تحقیقات بچه های این طاووس هم قوی تر و سالمتر بودند.
دم طاووس نشان ژن های بهتر این حیوان هست.
پرنده دم دراز بهشتی مورد دیگری هست که این نظریه را تایید کرده است. طول دم این پرنده گاهی به یک متر هم می رسد. در حالی که طول بدن این پرنده نهایت ۳۲ سانتیمتر هست. بلندترین دم را دارند و طول بلندی دم برای جفتگیری اهمیت دارد که پرنده ماده ان را انتخاب کند.
مگس میوه زیتون، جفتی را انتخاب میکند که بتواند بالهایش را سریعتر حرکت دهد. پس اهمیت ویژگی ها و دیدن زیبایی ها در حیوانات هم یک امری طبیعی هست.
ایا انسان هم مانند حیوانات انتخاب جنسی می کند؟
انسان ها هم زن و هم مرد انتخاب می کنند و تفاوتشان با حیوانات در همین موضوع هست. در حیوانات فقط جفت ماده انتخاب می کند و جفت نر باید زیبا باشد. اما در انسان ها هم خانم ها و هم اقایان انتخاب می کنند و برای هر دو زیبایی ملاک هست.
شاخص زیبایی مردان از نظر زنان مانند داشتن استخوان فک پهن تر، صدای با صلابت، مانند دم طاووس نشان سلامت و قوی تر بودن و مقاوم در برابر بیماری ها هست. وجود این شاخص در مردان یعنی هورمون تستوسترون بیشتر است. این هورمون رابطه مستقیم با میزان باروری دارد.
ایا اجداد ما هم همین ملاک های زیبایی را داشته اند؟
انسان ها از هزاران سال پیش هم به زیبایی اهمیت می دادند. چون زیبایی نشان از ژن های برتر داشته است. طبیعی هست که انسان و حیوان هر دو جفتی که علایم ظاهری سلامتی دارد را ترجیح می دهند.
آیا می دانستید زیبایی و زینت دادن هم در پرندگان رواج دارد
در پرندگان مثل فنچ در سال ۱۹۸۲ تحقیقاتی انجام شد که نانسی برلی برای شناسایی فنچ ها نوارهایی به انها وصل کرد و بعد از مدت کوتاهی متوجه شد فنچ های ماده فنچ های نر که نوار قرمز داشتند را ترجیح می دادند و نرها ماده هایی که نوار مشکی و صورتی داشتند.
حال توجه شدن حتی این جنبه زیبایی هم در حیوانات میتواند اغراق شود و در ابتدا طاووس دم بلند جهت حفظ تعادل در پرواز، نشان سلامتی بوده. اما چون بارها ماده ها جفتهایی با این ویژگی انتخاب کرده دم ها در نسل های بعد بلند و بلندتر شده است، یا فنچ ها رنگهای تازه ای پیدا کرده اند.
آیا زیبایی بی اهمیت است؟
خیر کل تحقیقات انجام شده نشان می دهد نه تنها انسان بلکه حبوانات هم زیبایی را در انتخاب اولویت داده اند. البته این افراط هم در حیوانات دردسرهایی به همراه داشته که حتی سبب می شود که بیشتر شکار شوند. همانگونه که در انسان ها این روزها بخاطر توجه زیاد به زیبایی، عمل ها و تغییرات بیش از اندازه را شاهد هستیم که خطرات زیادی را ایجاد کرده است.
سخن پایانی
این مقاله جهت اشنایی شما با مقوله زیبایی از دید زیست شناسی بود که جمله های شعاری که زیبایی مهم نیست و… را کنار بگذارید و یا بر عکس زیبایی همه چیز است را هم رها کنید.
زیبایی اهمیت برای هم خانم ها هم اقایان دارد. اما زیبایی متعارف و به اندازه که نشان از سلامت ژن ها هست نه زیبایی افراطی. مثال فردی که بیش از حد لاغر هست حتی قدرت باروری کمتری دارد و کسیکه بیش از حد چاق هست مستعد بیماری های قلبی عروقی است. در نتیجه زیبایی و تناسب اندام یعنی سلامت بیشتر شما. این زیبایی درست و اصولی و طبیعی هست اما اینکه با عمل های جراحی حجم سینه خود را زیاد کنیم یا حجم باسن خود را افزایش دهیم نه تنها سلامتی ندارد بلکه حتی اختلال ها ی زیادی ایجاد می کند.
همانطور که دم بلند طاووس این روزها بیش از اندازه شده و پرواز را سخت تر میکند. سینه های پرتز شده قدرت شیردهی را از خانم ها می گیرد.
پس هر زیبایی به اندازه باشد سزاوار و شایسته هست
دیدگاهی نیست