در این مقاله می خواهیم به افزایش یا کاهش شیر مادر در دوران شیردهی بپردازیم. در خصوص عواملی که باعث افزایش شیردهی و عواملی که باعث کاهش شیردهی می شوند صحبت خواهیم کرد.
مادران شیرده لازم است که در این خصوص اطلاعات کافی داشته باشند، تا با آگاهی بیشتر پیش برن و خودشون سبب کاهش شیر در دوران شیردهی نشوند. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید و از نکات مفید و موثر آگاه شوید.
اهمیت شیر مادر در دوران شیردهی
در دوران شیردهی افزایش شیر خیلی مهم هست. زیرا تغذیه کودک توسط شیر مادر انجام میشه و اگه شیر مادر به اندازه کافی نباشد، در روند رشد کودک اختلال ایجاد می شود. درمان به موقع و اطلاع رسانی درست میتونه از ایجاد مشکل برای رشد کودک و یا کاهش شیر مادر و یا قطع شدن زود هنگام شیردهی جلوگیری کند.
مشکلات مربوط به شیردهی
مصرف ناکافی شیر در نوزادان به دو عامل بستگی دارد که:
- آیا کودک شیر می خورد؟
- یا شیر مادر نیاز بدنش را تامین می کند؟
در واقع یا شیر مادر به اندازه کافی تولید نمی شود یا کودک توانایی استخراج شیر مادر را ندارد. در صورتی که شیر مادر به اندازه کافی تولید نشود، میتوان عوامل زیر را برای این موضوع موثر دانست.
عواملی که سبب کاهش تولید شیر در مادران شیرده می شود
جراحی در ناحیه سینه: وقتی مادر در ناحیه سینه جراحی داشته باشد در روند تولید شیر دچار اختلال می شود.
شرایط محیط برای کاهش شیر مادر: مثل وقتی مادر زخم در ناحیه سینه داشته باشد، میتواند در تولید شیر اختلال ایجاد کند.
داروهای کاهش شیرمادر: داروهایی که مادر می خورد باعث کاهش شیردهی می شود. مثل قرص های ضدبارداری، استفاده از نیکوتین مانند سیگار کشیدن، داروهای فشار خون، الکل خوردن، آنتی هیستامین در دوز بالا و… .
عوامل هورمونی موثر در کاهش شیردهی: سندروم تخمدان پلی کیستیک، جفت باقی مانده در رحم مادر، اختلالات هیپوفیز
عوامل مرتبط با نوزاد که سبب کاهش شیر مادر می گردد
- ناهنجاری لب و کام، مثل شکاف لب کودک.
- اختلالات مکیدن و تأخیر عصبی حرکتی
عواملی که مادر و کودک هر دو سبب کاهش شیر می شوند
- جدایی مادر و نوزاد از همدیگر
- رشد ناکافی سینه در دوران بارداری
- جراحی قبل سینه، مخصوصاً بزرگ کردن سینه
سوالات متداول
ایا پروتز و جراجی زیبایی سینه سبب کاهش شیر و اختلالات شیردهی می شود؟
اگه بافت سینه تغییر پیدا کند و اصولا با پروتز حجم بیشتری به سینه بدهند، بله سبب اختلال در شیردهی می شود. همچنین جراحی هایی که نوک سینه برش خورده یا جا به جا می شوند و حسگر های سینه قطع میشوند هم اختلالات در شیردهی را ایجاد می کند.
بیشتر بخوانید: مفهوم گرسنگی و راهکارهای کاهش اشتها
آیا داروها باعث کاهش افزایش شیردهی می شوند؟
بله. بعضی از قرص ها سبب کاهش و افزایش شیردهی میشن که لازمه هر قرصی را سر از خود مصرف نکنید و از قبل با دکترتان مشورت کنید. قرص های ضد بارداری توصیه میشه تا ۶ ماه از مصرف آنها جلوگیری بشه، با این حال از دکتر بهتره بپرسید و بعد مصرف کنید.
چگونه متوجه بشیم که شیر کافی به بدن نوزاد رسیده است؟
برای این منظور عوامل را بررسی می کنند،مثل:
- وزن نوزاد قبل و بعد از شیرخوردن
- کاهش آب بدن کودک و علائمی که نشان دهنده کاهش آب بدن نوزاد هست.
- کاهش ادرار نوزاد
برای کودکانی که از طریق شیر مادر تغذیه کافی به بدنشون نمیرسه تغذیه کمکی تجویز میشه مثل شیر دوشیده شده یا شیر خشک و غیره.
چگونه تشخیص دهیم که شیر مادر ناکافی هست؟
- کاهش وزن نوزاد
- کاهش ادرار و مدفوع نوزاد
- بر اساس دفعات و زمان تغذیه کودک بررسی می شود.
در طول هفته اول پس از زایمان یا زمانی که شیردهی شروع می شود، مادران باید هر زمان که علائم گرسنگی را نشان می دهد یا هر چهار ساعت از آخر شیردهی شیر بدهند. یعنی ۱۲ بار تغذیه در طول یک ۲۴ ساعت.
پس از هفته اول دفعات شیردهی به ۷ تا ۹ بار در روز کاهش پیدا می کند چون هم مهارت های مادر و نوزاد بیشتر میشود هم حجم شیر بیشتر می گردد.
مدت زمان شیر خوردن در نوزادان چگونه هست؟
مدت زمان شیرخوردن نوزاد، وابسته به مادر و نوزاد هست. این زمان بین ۵ تا ۲۰ دقیقه متغیر است. مدت زمان شیر خوردن با بزرگ شدن کودک کاهش پیدا میکند و به ۸ تا ۱۰ دقیقه می رسد در عرض یک ماه.
وقتی شیرخوردن کودک یا مقدار شیر مادر کم هست دفعات شیردهی را باید زیاد کرد.
وقتی شیر مادر کم می شود چه کاری انجام دهیم؟
۱- عوامل موثر بر تولید شیر را بررسی کنیم که در مقاله توضیحات کافی اشاره شده است. مثل مشکلات مادر یا نوزاد که اگر درگیر آن باشند لازم است درمان در پیش بگیرند.
۲- داروهای افزایش شیر هم وجود دارد، اما توصیه نمی شود زیرا عوارض هم دارد.
۳- بهترین روش، اصلاح روش شیردهی هست که با روش درست، مادر میتواند راحت شیردهی را انجام دهد.
۴-شنبلیله گیاهی است که به افزایش شیر مادر کمک می کند. برگهای شنبلیله، سرشار از مواد مغذی مانند بتاکاروتن، ویتامین B، کلسیم و آهن هستند. دانههای شنبلیله را می توان در حین دم کردن چای به آن اضافه کرد و یا می توان از آن در تهیه غذاها استفاده نمود.
۵-دانه رازیانه کمک به افزایش شیر مادر می کند. دانه رازیانه جدا از این که برای افزایش شیر مصرف می شود، برای کاهش گاز و قولنج نیز کاربرد دارد. فرض بر این است که این فواید دانهها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می گردد. میتوانید یک قاشق چای خوری دانه رازیانه را یک شب در یک لیوان آب خیس کنید و صبح آن را بنوشید یا در چای خود دم کنید.
۶-سیر باعث افزایش شیرمادران می باشد.سیر برای تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از بیماری های قلبی و داشتن خواص درمانی شناخته شده است. در حالی که سیر می تواند به افزایش شیر کمک کند، میتواند بر طعم و بوی شیر مادر نیز تأثیر بگذارد. حتما در مصرف ان دقت شود که زیاد نخورید.
۷-دانه زیره افزایش دهنده شیرمادر. زیره به هضم غذا کمک میکنند، یبوست، اسیدیته و نفخ را تسکین میدهد و موجب افزایش شیردهی می شود. سرشار از ویتامین ها و کلسیم هستند. از این دانه ها در سالاد استفاده کنید، یا آن ها را یک شب در آب خیس کنید و آب آن را بنوشید تا از فواید آن بهره مند شوید.
۸-دانه کنجد سبب افزایش شیر مادران در دوران شیردهی هست. دانه کنجد سرشار از کلسیم و مفید برای شیردهی می باشد. در غذاهای روزانه میتوانید از آن استفاده کنید.
۹-ریحان باعث افزایش شیر مادران می گردد. ریحان باعث افزایش شیر و همچنین افزایش اشتها هست. کمک میکند به مادران شیرده که شیر مادران را افزایش دهد. بصورت چایی هم میتوانید از ان استفاده کنید.
۱۰-جو به عنوان افزایش دهنده شیر شناخته می شود. جو را از شب قبل خیس کنید و در غذاها استفاده کنید یا ان را در سالاد بریزید.
۱۱-زردالو بخورید که شیرتان زیاد میشود. زرد الو سرشار از کلسیم و فیبر هست که کمک شایانی برای شیر مادران شیرده می باشد.
۱۲-بلغور جو دو سر بخور شیرت زیاد کن. بلغور جو دو سر برای کنترل دیابت پس از حاملگی مفید است. بلغور جو دوسر انرژی زا است. این ماده غذایی شامل فیبر بوده و به راحتی هضم می شود. یک کاسه جو دو سر، غذای کاملی برای صبحانه است. اگر فکر می کنید که بلغور جو دوسر برای شما اشتهاآور نیست، شما می توانید به جای آن از کوکی های جو دو سر استفاده کنید.
۱۳-ماهی قزل الا افزایش دهنده شیر. قزل آلا یک منبع غنی از EFA (اسیدهای چرب ضروری) و امگا 3 است. هر دوی EFA و امگا 3 بسیار مغذی بوده و مصرف آن ها برای مادران شیرده ضروری است.
قرار دادن ماهی قزل آلا در منوی غذایی مادران در دوران شیردهی منجر به افزایش هورمون شیردهی شده و همچنین شیر مادر را مغذی تر می کند. ماهی قزل آلا را به صورت بخارپز، آب پز و یا حتی کبابی می توانید استفاده کنید.
۱۴-نخود شیر را زیاد میکند. نخود یک میان وعده پروتئین دار بوده و باعث افزایش شیر مادران می شود. این ماده غذایی یک منبع غنی از کلسیم، ویتامین B کمپلکس و فیبر است. نخود را در طول شب خیس کرده و سپس آن را بجوشانید.
روزانه یک یا دو مشت از نخود آب پز شده را به سالاد سبزیجات اضافه کنید. نخود را به سادگی می توانید با سیر و آبلیمو چاشنی دار کرده و به عنوان میان وعده استفاده کنید
سخن پایانی
برای افزایش شیر مادران شیرده، خوراک های متنوع و زیادی هست که خیلی راحت با رژیم اصولی و تغذیه سالم این خوراک ها را می توانید به بدنتان برسانید و هم شیرتان را افزایش دهید هم به تناسب اندام برسید. در تیم اندام زیبا همچنین می توانید دوره های رژیم افزایش وزن در دوران شیردهی و رژیم کاهش وزن در دوران شیردهی داشته باشید.
ما جهت تناسب اندام همراه شما خواهیم بود
شما می توانید با ارسال پیام به شماره های زیر از دوره های فوق العاده تیم ما بهره مند شوید
برای لاغری به شماره زیر
و برای چاق شدن به شماره زیر
دیدگاهی نیست