در این مقاله سوالات شایعه مراجعین عزیز می خوایم جواب بدیم که میگن با خوردن بعضی از خوراکی ها دچار ریفلاکس میشن و کلاً به واسطه ریفلاکس داشتن، نمیتونن برنامه غذایی را پیش ببرند یا خیلی اذیت میشن و حالا چیکار کنیم که بتونیم غذاها را بخوریم؟ یا اینکه کمتر دچار این علائم بشیم؟
در این مقاله می خوام کاملاً ریفلاکس توضیح بدیم و روشهای درمانی رو براتون شرح بدیم. ریفلاکس یه مسئله شایع است که تقریباً همه تجربه کردند و افراد سوالی که میپرسن اینه که من چرا دچار ریفلاکس شدم و چرا بقیه ریفلاکس نمیشن؟
رفلاکس معده چیست؟
در واقع ریفلاکس یک پدیده فیزیولوژیک هست. مثال واضحتر اینکه اگه شما یه پیتزا پپرونی رو با سس فلفل بخورید و بیایید خونه بخوابی اگه اون شب ریفلاکس نکنی یعنی فیزیولوژیکی بدنت مشکل داره. آدم سالم در چنین شرایطی دچار ریفلاکس میشه.
وقتی که شدید باشه و زندگی فرد را سخت و مختل کنه یعنی در هفته یا در ماه تعداد زیادی ریفلاکس اتفاق بیفته آن شخص رو میگیم بیماری رفلاکس داره. در واقع رفلاکس برای همه بیماری نیست و خیلی مواقع علتش سبک زندگی و تغذیه اشتباه است که موقت گاهی پیش میاد.
علل و علائم ایجاد رفلاکس
از نظر علمی ریفلاکس دلیل مشخصی ندارد. ریفلاکس دوتا علائم مشخص دارد:
- سوزش پشت جناغ سینه
- یک چیزی از معده بالا بیاد آب یا مایع باشه یا غذا یا خرده های غذا یا مایعات اسیدی ترش
علائم دیگه هم داره، مثل تلخی دهان، سرفه، بوی بد دهان، درد و تیر کشیدن مری، تغییر صدا، ترشحات پشت حلق و خلط، که علت های دیگری به غیر از رفلاکس میتونه این علائم رو ایجاد کنه.
التهاب گلو و بسته شدن صدا و دهان از علائم اگه باشه ریفلاکس در شب اتفاق افتاده و در واقع مشکل رفلاکس شبانه هست. مشکلات دهانی مثل نازک شدن مینای دندان و یا خراب شدن مینای دندان، که البته علت های زیادی به جز ریفلاکس هم می تواند سبب آن شود.
بوی بد دهان شکایت شایعه است که افراد انجام می دهند اما علت شایع برای ریفلاکس نیست و در واقع کمترین علت ریفلاکس معده می تواند باشد. بوی بد دهان به عوامل مختلفی بستگی دارد، پیدا کردن علت آن سخت است و توصیه میشود که آدامس یا قرص نعنایی استفاده کنید.
علائم دیگری که رفلاکس دارند، افزایش بزاق دهان که شخص پس از بیدار شدن بالشتش خیس است.
بیشتر بخوانید: هفت باور اشتباه تغذیه و رژیم
ریفلاکسی آندوسکوپی نیاز دارد؟
قبلا، همه افرادی که ریفلاکس پیدا می کردند را اندوسکوپی انجام می دادند، اما الان پزشک با بررسی علائم بیمار برای شخص آندوسکوپی می نویسد و برای همه ضروری نیست.
روش درمان ریفلاکس
اولین درمان دارو درمانی هست. مصرف دارو تا دو ماه می باشد و اگر بعد از دوماه علائم قطع نشد دوز دارو را تغییر می دهند. نکته مهم برای مصرف دارو این است که اگر شخص مرتب و در زمان درست دارو را استفاده نکند، درمان نمی شود. خیلی اهمیت دارد که داروهای درمانی را ادامه داده و در زمان درست استفاده کنید.
استرس و اضطراب عاملی هست که وضعیت رفلاکس معده را بدتر میکند. در نتیجه عوامل استرس زا را باید کاهش داد. اگر شخص بیش از حد استرس داشته باشد دکتر داروهای کاهش استرس را هم برای شخص تجویز می کند.
اگر شخص همراه با ریفلاکس درد در ناحیه معده داشته باشد مسکن هایی نیز برای شخص تجویز می شود تا درد را کاهش دهد.
مهمترین درمان برای ریفلاکس تغییر سبک زندگی هست
افرادی که سیگار میکشند و یا از دخانیات استفاده می کنند، علائم رفلاکس بیشتری نشان می دهند. اگر شما هم ریفلاکس دارید و از دخانیات استفاده میکنید با ترک آن علائمتان کاهش پیدا میکند.
چاقی موضوع دیگری برای رفلاکس است و افرادی که اضافه وزن دارند پس از کاهش وزن رفلاکس معده شان هم درمان می شود. استفاده از الکل و دود و دخانیات در شب هم باعث افزایش رفلاکس شبانه می شود. توصیه می شود در هنگام شب از دخانیات استفاده نشود.
زمان خوردن شام با فاصله سه ساعت از خواب باید باشد و شخصی که دچار رفلاکس شبانه می شود حتماً باید شام سبک و کم چرب انتخاب کند و تا زمان خواب سه ساعت فاصله بدهد.
روی دست چپ بخوابید تا علائمتان کمتر شود
سطح شیبداری برای خوابیدن انتخاب کنید که فقط سر بالا نباشد تشک هایی که قسمت بالای سر کمی بالاتر هستند مناسب هستند، یا کل تخت یکم شیب داشته باشد، باعث میشود که شخص در طول شب رفلاکس نکند.
چه غذاهایی بخوریم که رفلاکس درمان شود؟
نکته مهم در مورد غذاها این است که برای همه یکسان نیست و متخصص تغذیه با بررسی علائم شما و واکنش به خوراک ها، رژیم اصولی برای شخص می نویسد که کمتر دچار رفلاکس شود. برای مثال چایی در افرادی سبب بدتر شدن رفلاکس می شود و در افرادی هم تاثیر ندارد.
در صورتی که تمایل دارید رژیم تخصصی داشته باشید به شماره های ما در پایین سایت پیام دهید
برخی غذاها که برای ریفلاکس نامناسب هستند:
- غذاهای سرخ شده
- انواع فست فود مانند پیتزا
- چیپس سیب زمینی
- پودر فلفل سفید و سیاه
- گوشت های چرب مانند بیکن و کالباس
- پنیرهای پر چرب
- سس های گوجه فرنگی
- میوه های خانواده مرکبا
- شکلات
- نعناع فلفلی
- نوشیدنی های گازدار
برخی غذاهای مفید برای ریفلاکس
- سبزیجات (لوبیا سبز، کلم بروکلی، مارچوبه، گلکلم، سبزیجاتِ دارای برگ های سبز خوراکی، سیبزمینی و خیار)
- زنجبیل
- جو دو سر
- میوه های غیر مرکبات(هندوانه، خربزه، طالبی، موز، سیب و گلابی)
- گوشت کم چرب
- سفیده تخم مرغ
کلام آخر…
در این مقاله تلاش شد که تمام نکات مربوط به ریفلاکس معده توضیح داده بشود. اما اگر می خواهید تغذیه اصولی و کامل جامعه نسبت به شرایط بدنی خودتان داشته باشید می توانید از مشاوره ما در تیم اندام زیبا استفاده کنید. جهت مشاوهر به شماره های ما در واتساپ و یا روبیکا پیام دهید تا بتوانیم راهنمای جامع و کاملی برای شما داشته باشیم.
دیدگاهی نیست