تاثیر قهوه و کافئین ها بر لاغری

در این مقاله می‌خواهیم روی موضوع کافئین ها صحبت کنیم که چه موادی کافئین داره؟ چه عوارضی کافئین برای بدن داره؟ چه خواصی برای بدن ایجاد میکنه؟ آیا لاغر کننده هست یا نه؟ و اینکه چقدر مصرف کنیم خوبه؟ و اگه بیش از حد بشه چه اتفاقی برای بدن میوفته؟

تاریخچه کافئین

بهتره در ابتدا در مورد تاریخچه قهوه صحبت کنیم که کافئین لغتی ایتالیایی، به اسم کافی به معنای قهوه گرفته شده، این ماده توسط ۶۰ نوع گیاه ساخته میشه درگیاهان به عنوان ماده ضد آفت هست که حشراتی که این گیاهان را بخورند یا فلج میشن یا می میرند.

انسانها برای هزاران سال از گیاهان حاوی کافئین استفاده می ‌کردند و در ابتدا برگ و دانه های آن را می جویدند. اما بعد از مدتی فهمیدن برگ ها را بجوشانند و مایع حاصل از آن را بنوشند همان اثر جویدن برگ ها را دارد.

قهوه، منبع اصلی کافئین، در قرن ۱۷ میلادی از آسیا به اروپا آورده شد و به سرعت به این نوشیدنی محبوب تبدیل شد. در اواسط سده ۱۶۰۰ میلادی قهوه خانه ها در لندن زیاد شد و  شیمیدان آلمانی توانست کافئین را به صورت خالص جدا کنند.

آیا کافئین ارزش غذایی دارد؟

کافئین در واقع هیچ ارزش غذایی برای بدن ندارد و با مصرف آن هیچ کالری اضافه ای به بدن وارد نمی شود.

ایا در مکمل های لاغری کافئین هست؟

کافئین محرک است که توسط بعضی گیاهان ساخته می شود این ماده در مواد زیر می باشد:

  • دانه های قهوه
  • برگ های چای
  • دانه های کاکائو
  • نوشیدنی های غیر الکلی
  • نوشابه های انرژی زا

همچنین در ترکیب مکمل رژیمی در انواع قرص ها و مکمل ها که معمولاً مکمل های کاهش وزن مورد استفاده قرار می گیرد وجود دارد.

اثرات کافئین بر بدن و لاغری

اثرات کافئین بر بدن و لاغری

کافئین ارزش تغذیه خاصی ندارد کالری خاصی هم ندارد

 کافئین یکی از محرک های ضعیف هست که به طور موقت خستگی را برطرف می کند و سطح هوشیاری افراد را افزایش می دهد. به داروهای آنتی هیستامین هم اضافه می شود تا آن حالت خواب‌ آلودگی که این داروها دارد برطرف شود.

ضد دردی در مسکن ها هست، مخصوصا مسکن هایی که مخصوص سردرد و میگرن هستند که اثر ضد درد مسکن ها را افزایش می دهد. کافئین سیتراته نوعی دارویی هست که برای درمان مشکلات تنفسی در نوزادان استفاده می گردد.

اثرات کافئین

  • ضربان قلب را افزایش می دهد.
  • فشار خون به صورت موقت بالا میبرد.
  • ادرار فردی که کافئین مصرف می کند بیشتر از افراد عادی است.
  • ماهیچه های مجرای تنفسی را آرام می‌ کند که در بعضی از داروها باعث ریلکسیشن می شود.
  • نفس کشیدن و تنفس را آرام می کند
  • کافئین باعث می شود اسیدهای چرب برای مصرف انرژی آزاد شوند و باعث لیپولیز می‌شود. در واقع شکست چربی ها اتفاق می‌ افتد، شکست چربی باعث میشه که افراد ورزشکار به سطح انرژی بالاتری دست پیدا کنند.
  • باعث افزایش سطح هوشیاری می شود.
  • باعث افزایش سرعت یادگیری می گردد.

عوارض مصرف کافئین بر بدن مادران شیرده

در دوزهای پایین اثرات خطرناک برای بدن ندارد. اما در دوزهای بالا نتیجه معکوسی دارد و در واقع سطح یادگیری کاهش پیدا می کند. کافئین از طریق شیر مادر هم عبور می کند و مادرانی که زیاد قهوه و چای می خورند، کافئین در شیر آنها ترشح می شود و ممکن است بر روی بچه اثر بگذارد.

بیخوابی هایی که کودکان مادران شیرده دارند ممکن است در اثر استفاده از چای و قهوه توسط مادر باشد که این کافئین باعث اثرات بی خوابی در کودکان و نوزادان می شود.

تاثیر مصرف کافئین چگونه هست؟

کافئین در معده جذب می شود و تاثیر کافئین در عرض ۱۵ دقیقه بعد از مصرف مشخص می شود و تا چند ساعت باقی می ماند. در افراد مختلف و حساسیت بدن زمان باقی ماندن و تاثیر کافئین در بدن متفاوت است. با این وجود، تخمین می زنند ۳ تا ۴ ساعت در بدن می ماند.

اما در زنانی که از داروهای ضدبارداری استفاده می کنند، ممکن است این اثر طولانی تر باشد و تا ۶ ساعت نیز تاثیر بگذارد. در خانم های باردار و کسانی که مشکلات کبدی دارند نیز اثر طولانی می‌ شود تا حدود ۸ ساعته ممکن است طول بکشد.

اثراتی که  کافئین می گذارد موقت است و نمی‌تواند جایگزین نیاز فرد به استراحت و خواب یا افزایش دریافت مواد مغذی و یا افزایش دریافت انرژی بشود.

ایا خانم های باردار می توانند کافئین مصرف کنند؟

ایا خانم های باردار میتوانند کافئین مصرف کنند؟

در لیست مواد غذایی آمریکا، کافئین به عنوان یک ماده بی خطر شناخته شده است. مقادیر متوسط برای انسان ضرر خاصی ندارد اما برای سایر حیوانات مثل اسب و بعضی پرندگان سمی هست.

مقدار متوسط یعنی مصرف ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم کافئین که در سه تا چهار فنجان قهوه در روز موجود هست. شرایط خاصی برای ایجاد نقص جنین در اثر مصرف کافئین دیده نشده و با مصرف مقدار معقول ان در دوران بارداری خطر خاصی برای جنین ندارد.

هر چند در سه ماه اول بارداری ما توصیه می کنیم کافئین ها را کم کنند چون ممکن است موجب سقط جنین شود. البته توصیه می شود خانم های باردار دریافت خودشون رو به میزان دو لیوان قهوه در روز کاهش بدهند.

مقدار کافئین خوراکی ها؟

طبق قانون مواد خوراکی کافئین دارند باید روی برچسب آنها ذکر بشود. اما ضرورت ندارد که مقدار آن حتماً توضیح داده شود. کافئین به خیلی از غذاها اضافه می شود به همین خاطر سخت است که مقدار دقیق آن را پیدا کرد و مقدار ثابتی نمی توان گفت.

مقدار کافئین در قهوه و چای هم متغیر هست، بستگی به محل رشد گیاه و طرز تهیه آن دارد. ممکن است مقادیر پایین یا مقادیر بالا، بسته به محل تولید و نحوه تهیه آن ماده غذایی باشد. لیست مواد غذایی که حاوی کافئین هستند: (هر اونس ۳۰ میلی گرم یا سی سی هست)

  • در قهوه دم کرده مقدار ۸ اونس، ۱۳۵ میلی گرم کافئین دارد.
  • در قهوه بدون کافئین هم در ۸ اونس ۵ میلی گرم کافئین دارد.
  • قهوه اسپرسو در هر یک از اونس یا ۳۰ سی سی، ۴۰ میلی گرم کافئین دارد.
  • چای سبز دم کرده، هشت اونس ۱۵ میلی گرم کافئین دارد.
  • در چای سیاه دم کرده ۸اونس، ۵۰ میلی گرم کافئین دارد.
  • چای بدون کافئین هم هر هشت اونس ۴ میلی گرم کافئین دارد.
  • کوکاکولای کلاسیک یک قوطی ۱۲ اونس، ۳۴ میلی گرم کافئین دارد.
  • کاکولاهای رژیمی یک قوطی ۱۲ اونس ۴۵ میلی گرم کافئین دارد.
  • در کوکاکولای رژیمی میزان قند کاهش پیدا کرده اما کافئین آن بالاتر هست.
  • پپسی کولا یک قوطی ۱۲ اون ۳۷میلی گرم کافئین دارد.
  • نوشابه سون اپ، قوطی ۱۲ اونس تقریباً ۰ میلی گرم کافئین دارد، در واقع کافئین خاصی ندارد.
  • نوشابه های انرژی زا ردبول هشت و نیم اونس ۸۰ میلی گرم کافئین دارند.
  • نوشابه‌های انرژی‌زای کوکائین هشت و نیم اونس، ۲۸۰ میلی گرم کافئین دارند، که در واقع غیرقانونی هستند.
  • شکلات ۲۸ میلی گرم ۳۱ میلی گرم کافئین دارد.

کافئین و بهبود سلامت پوست و لاغری

از کافئین برای شکستن چربی استفاده می کنند و در درمان سلولیت ها خیلی استفاده می شود. برای کرم هایی برای درمان کاهش گودی دور چشم استفاده می گردد، که اصولاً ۵ درصد کافئین دارند.

مقابله با هورمون تستسترون یکی از عملکرد های کافئین هست که در واقع هورمون تستسترون باعث ریزش مو با الگوی مردانه می شود و کافئین ای که در شامپو اضافه می شود باعث می شود اثرات مضر تستسترون پایین بیاید و ریزش مو کاهش پیدا کند. همچنین در کرم های ترمیم کننده برای محافظت از پوست از کافئین استفاده می شود.

آیا کافئین باعث مسمومیت می شود؟

آیا کافئین باعث مسمومیت میشود؟

بله کافئین سبب مسمومیت می گردد. در صورتی که با دوز بالا مصرف بشود بسیار سمی هست و ممکن است باعث بی نظمی های قلبی، افزایش ضربان قلب و تهوع استفراغ و حتی اغما و مرگ بشود.

دوز بالای کافئین مخصوصاً در کودکان اثرات شدیدی دارد. مصرف مقدار درست و به اندازه کافئین خطر خاصی ندارد اما بدن به سرعت سطح تحملش را نسبت به کافئین افزایش میدهد و تا حدودی نسبت به اثرات فیزیکی و روانی آن وابستگی پیدا می کند. به عنوان مثال مقاومت در برابر بی خوابی بعد از مصرف زیاد، کم کم تاثیر آن را در فرد ندارد.

در افراد مقدار مصرف کافئین متفاوت هست. افراد عادی که مکرر و مداوم کافئین میخورند عوارض شایع مثل سردردها، افزایش تحریک پذیری، تهوع، خستگی های طولانی مدت، بی خوابی ها، نمود پیدا می ‌کند.

عوارض مصرف آن بیخوابی هست در افرادی که عادت به کافئین دارند، وقتی کافئین را قطع کنند این بیخوابی ها طولانی می‌شود. در واقع شخصی که کافئین به صورت مکرر استفاده می کند بدن با مقدار کافئین هماهنگ می ‌شود و خواب شخص مرتب می گردد.

اما اگر همان شخص کافئین را ترک کند باعث به هم ریختگی خواب، عدم تمرکز و افسردگی خفیف می شود و عوارضی همچون ترک مواد مخدر در بدن ایجاد می کند. که بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت ظاهر می شوند و معمولاً تا پنج روز ادامه دارد.

کافئین و مصرف آن برای کودکان

نوشابه های مختلف کافئین را وارده بدن کودک می کنند. علی‌رغم اینکه از قهوه و چای استفاده نمی کند و ممکن است عوارضی را در بدن کودک بگذارد مثل بیخوابی، کاهش اشتها، برافروختگی، تحریک ‌پذیری و پرخاشگری. نظارت بیشتر والدین بر نوشابه ها باعث می شود که مقدار کمتری کافئین به بدن کودک برسد.

 اگر به صورت تصادفی مقدار زیادی کافئین بچه خورده باشد، کودک دچار مسمومیت شده و سریعاً باید به بیمارستان برده شود که اقدامات درمانی برای  آن انجام شود.

در دوره های رژیم لاغری کودکان و همچنین رژیم افزایش وزن کودکان ما تمامی خوراکی های کودکان را شناخته و با توجه به عدم عوارض آن ها، در برنامه غذایی قرار می دهیم.

آیا خوردن کافئین با بقیه خوراک ها تضاد دارد؟

بله. سوال پرتکرار افراد این است که کافئین چه تاثیری بر ارزش غذایی دارد. در واقع کافئین روی جذب مواد مغذی مثل کلسیم و آهن تاثیر منفی دارد و اگر قهوه و چای زیاد می خورید بهتر است بعد از مصرف غذاها از آن استفاده نشود. وقتی حتی شما قهوه را به شیر اضافه می کنید، میزان جذب کلسیم را کاهش می دهید.

کلام آخر…

در این مقاله تلاش شد که توضیحات جامع در خصوص کافئین ها برای شما داده شود که این روزها افراد تمایل بیشتری برای استفاده از قهوه و چای و نوشابه ها نشان می دهند که کمک به لاغری و کاهش اشتها کند.

لازم هست این آگاهی ایجاد شود که استفاده بیش از حد آن نه تنها مفید نیست بلکه ضرر های زیادی برای بدن انسان دارد. در صورتی که تمایل دارید از کافئین ها استفاده کنید در دو حوزه متوسط و معقول آن استفاده کنید تا هم سلامت باشید هم از تاثیرات مثبت آن استفاده کنید.

ممنون میشوم که نظرتان را در مورد این مقاله برای ما بنویسید

5/5 - (25 امتیاز)

دیدگاهی نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *