اهمیت خواب برای بدن انسان به اندازه غذا و آب است. فقط یک سیکل منظم خواب و بیداری است که بدن انسان را در دراز مدت می تواند سالم نگه می دارد. اما زندگی پر دغدغه و استرس این روزها به ندرت به ما اجازه می دهد تا آسوده باشیم. تقریبا یک نفر از سه نفر بزرگسال مشکل اختلال خواب دارد که بعضی از آنها دچار آپنه های خواب نیز می باشند. تحقیقات مدرن در زمینه خواب بیشتر در تشخیص و درمان اختلالات خواب و آپنه های خواب عمیق شده است و توانسته به تعداد بیشماری از بیماران کمک کند.
وقتی که خواب آنها به حالت عادی بر می گردد احساس می کنند فرد جدیدی هستند. شاید شما فردی باشید که برای سالیان درازی دچار خر و پف در خواب هستید و شریک زندگیتان بشدت از وضعیت شما نگران است.
در هنگام شب تنفس شما قطع می شود و سکوتی فضای اتاق را فرا می گیرد. بعضی اوقات این شرایط برای چند ثانیه و گاهی برای چند دقیقه طول می کشد تا اینکه شما ناگهان از خواب می پرید و با یک خرناس بلند مجدداً شروع به نفس کشیدن می نمایید. در این هنگام همسر شما نشسته در رختخواب شما را تماشا می کند و شما جز منظره تاریک اتاق در شب چیزی دیگری توجهتان را جلب نمی کند.
این اتفاقی است که در تمام طول شب برای شما می افتد و هنگام صبح شما احساس خستگی می کنید و از سر درد و درد در عضلات شانه و گردن به شدت رنج می برید. در طول روز همواره احساس خستگی و افسردگی می کنید و در هر فرصتی چورت می زنید. دیگر نمی توانید به امور روزمره خود بخوبی رسیدگی کنید و تمرکز خود را از دست می دهید و خلق و خویتان بد خواهد شد. احتمالاً دچار مشکل در روابط جنسی خواهید شد.
بیشتر بخوانید: خوراک های مفید برای دیابت
انواع اختلال خواب
اختلال خواب به سه دسته تقسیم می شود:
- پرخوابی یا کم خوابی
- خواب همراه با کابوس های شبانه
- اختلال خواب ثانویه همراه با بیماری ها مانند سکته مغزی
10 مورد از انواع اختلالات خواب
- اختلالات خواب خواب پریشی: فرد فلج می شود اما بطور فیزیکی و ازادانه به رویاهایش واکنش می دهد.
- هراس شبانه یا Night Terrors: هراس شبانه عبارت است از هراس شدید و ناتوانی موقت در به دست آوردن هوشیاری. در این اختلال فرد به صورت ناگهانی از مرحله خواب امواج آهسته، بیدار می شود.
- دندان قروچه یا Bruxism: دندان قروچه یک اختلال شایع خواب است، تقریبا ۴۰ میلیون آمریکایی این اختلال را دارند. در طی دندان قروچه شخص دندان هایش را روی هم می فشارد.
- سندروم پای بی قرار: میتواند در طی خواب یا زمانی بی حرکتی بیمار هم، واقع شود. در سندرم پاهای بیقرار، فرد مبتلا تمایل غیر قابل مقاومتی به حرکت دادن بدنش برای گریز از حس ناراحتی بدن دارد.
- سندروم عدم خواب: بدن قادر به چرخه طبیعی خواب ۲۴ ساعته نیست. بنابراین فرد مبتلا مثل یک فرد عادی، یک چرخه خواب طبیعی شبانه روزی ندارد و چرخه خواب و بیداری بیمار، در هر ۲۴ ساعت تغییر می کند.
- قطع تنفس در خواب: اشخاصی که دچار وقفه تنفسی در طی خواب می شوند، از بیماری خود آگاه نیستند، حتی اگر به خاطر همین وقفه ها مرتب از خواب بیدار شده باشند. بیشتر اطرافیان بیمار هستند که متوجه این اختلال می شوند.
- سندروم کلابن روین: شخص مبتلا احتیاج به خواب زیاد دارد که گاهی به ۲۰ ساعت در شبانه روز می رسد. معمولا شخص مبتلا تمایل زیادی به غذا خوردن ( پرخوری جبری) و تمایل جنسی زیاد دارد.
- حرف زدن در خواب: بیمار ممکن است به صورت طولانی هم حرف بزند. ممکن است کسانی که صدای فرد مبتلا را می شنوند، بفهمند که او چه می گوید و ممکن است قادر به فهم حرف های او نباشند. درمانی برای این اختلال وجود ندارد.
- حمله خواب: در طی کاتاپلکسی عضلات یک قسمت یا همه بدن سست می شود. به این صورت که فقط عضلات صورت و آرواره ها و گردن درگیر شود و یا همه عضلات بدن درگیر شود. در طی حمله کاتاپلکسی توانایی گفتاری و بینایی شخص مختل می شود.
- فعالیت جنسی در خواب: این اختلال شکلی از «خواب گردی» محسوب می شود و در طی آن شخص مبتلا در هنگام خواب درگیر فعالیت جنسی با پارتنر خود می شود.
اختلال خواب انواع زیادی دارد که ده مورد آن را برایتان توضیح دادم که اگر اختلال خواب شدید هست نیاز به بررسی علت های آن می باشد. برای اگاهی شما ده مورد گفته شد اما بیش از صد مدل هست.
علل خستگی بیش ازحد در روز چیست؟
بیماریهایی مانند:
- حمله خواب
- آپنه خواب
- سندرم پاهای بی قرار
- محرومیت شدید از خواب
- افسردگی
- برخی از داروها (مانند آرامبخشها)
- مواد مخدر و سوء مصرف الکل
مشکل خواب و چاقی
موارد زیادی علت آن میتواند باشد که تعدادی را برای اشنایی بیشتر برایتان توضیح میدهم. اثرات منفی افزایش هورمون استرس (کورتیزول) که باعث کاهش کیفیت خواب و احساس خستگی بعد از خواب عمیق می شود، کمردرد و سردرد و افزایش وزن غیرقابل توضیح و ناراحتی مکرر معده و مشکلات قلبی.
پس اگر دچار اضافه وزن هستید و هم استرس هم اختلال خواب دارید با کاهش استرس و درمان اختلال خواب، کمک شایانی به لاغری خود میکنید.
در صورت نیاز به مشاوره بیشتر هم از تیم اندام زیبا میتوانید راهنمایی و مشاوره دریافت کنید.
خواب زیاد نشانه تنبلی نیست
نیاز به خواب در افراد متفاوت است و به بعضی ژن ها بستگی دارد. بنابراین برخی با 3,4 ساعت از خواب بی نیاز شده و برای برخی خواب زیر 10 ساعت معنی ندارد.
نکات کلیدی برای خواب
- زمانی که خواب آلود هستید به رختخواب بروید.
- در زمان مشخصی از خواب بیدار شوید.
- ساعت خواب منظم و ثابتی داشته باشد.
- از چرت زدن بپرهیزید.
- از مصرف محصولات کافئین دار خودداری کنید.
- غذای سنگین نخورید!
- شرایط محیطی مناسب را فراهم نمایید.
- از فعالیت های پراسترس بپرهیزید.
- ورزش کنید!
- قبل از خواب حرکات relaxtation انجام دهید.
- اگر به خواب نمی روید بیش از 20 دقیقه در رختخواب نمانید.
- در اتاق خواب تلویزیون نباشد.
- در صورت رفتارهای غیر طبیعی همسرتان نسبت به درمان آنها اقدام کنید.
ایا کم خوابی باعث لاغری می شود؟
اختلال خواب تاثیر موثری بر تناسب اندام دارد که نسبت به آن اختلال رفتار شخص متفاوت هست. مثلا پر خوری کردن به علت بی خوابی و کمبود خواب، باعث اضافه وزن و چاقی شکمی هست و در افراد لاغر باعث ضعف سیستم ایمنی و بی اشتها شدن.
رابطه مستقیمی با اشتها دارد و اگر فرد لاغر باشد، بی اشتها و اگر فرد چاق باشد پر خور میشود. در واقع سیستم کم خوری یا پر خوری عصبی فعال می شود. اگر اختلال خواب دارید و اندام متناسب و دلخواهتان را ندارید حتما برای درمان اختلال خوابتان اقدام کنید. راهکارها و نکات گفته شده در مقاله را بکار بگیرید تا خواب بهتری را تجربه کنید
ایا خوابیدن با چراغ روشن مضر هست؟
بله، خوابیدن با چراغ روشن سبب بروز افسردگی، ضعف حافظه و سرطان به ویژه سرطان سینه میشود❗️ تماس با نور در هنگام خواب باعث کاهش تولید ملاتونین و تغییرات در ساختار هیپوکامپ مغز میشود.
ایا دارو ها هم سبب اختلال خواب میشوند؟
بله مثل داروی ضد افسردگی عوارض زیر را دارد که اختلال خواب هم جز این عوارض هست:
- خشکی دهان
- لرزش دست
- طپش قلب
- یبوست
- خواب آلودگی
- چاقی
- اضطراب
- افزایش فشارخون
ایا خر و پوف هم اختلال خواب هست؟
بله، یکی از نشانه های اختلالات خواب، خر خر در حین خواب است. اختلالات خواب را جدی بگیرید.
سخن پایانی
اختلال خواب مسله شایعی هست که این روزها در مراجعین ما زیاد دیده می شود و اصولا از سبک اشتباه زندگی و تغذیه و افزایش استرس هست و با اصلاح رفتارهای اشتباه، مثل خوردن کافیین ها در عصر یا دیدن خبرهای تنش زا زیاد، یا شب بیداری بواسطه فیلم دیدن و دورهمی، سبب اختلالات خواب شده و با اصلاح این رفتارها، خیلی راحت خواب شخص هم درست می شود.
در دوره های اندام زیبا با رژیم و تغذیه اصولی، خیلی از این موارد اصلاح شده و افراد خواب بهتری را تجربه میکنند.
سلام بر تیم اندام زیبا
من خیلی در خواب میپرم و همش احساس میکنم از بلندی پرت شدم علتش چیه؟
سلام بر شما
افتادن از بلندی در خواب در اثر خستگی بیش از حد، کمبود خواب یا استرس اتفاق می افتد. در این حالت مغز فرد به سرعت وارد چرخه خواب شده در حالی که بدن هنوز کاملا به خواب نرفته است.
سلام
من یک مشکلی دارم. احساس خفگی در خواب میکنم و خیلی اذیت میشم چکار کنم؟
سلام دوست عزیز
علت ان میتواند اپنه خواب باشد که همراه با اضافه وزن و مشکلات بیشتر هست. بهتر هست برای درمان زودتر اقدام کنید.
سلام وقت بخیر
من زیاد میخوابم اختلال هست؟
سلام بر شما دوست عزیز
زیاد خوابیدن وقتی همراه با علایم دیگه باشه بله مثل تمایل زیاد به غذا خوردن و رابطه جنسی بله، اما اینکه یک نفر بیشتر بقیه بخوابد توضیح دادیم مقدار خواب افراد و نیاز به خواب یکسان نیست.
سلام و درود
منم در خواب حرف میزنم یعنی این مشکله؟
سلام بر شما دوست عزیز
اختلالات خواب را در مقاله توضیح دادم. اگه باعث میشه در طول روز خسته باشی و انرژی نداشته باشی، حس میکنی خواب نرفتی و اذیتی، باید درمان را شروع کنی. ولی اگه این موارد نیست پس مشکلی هم ایجاد نمیکنه. چون بعضی افراد چند کلمه فقط می گویند و بعد خواب عمیق را تجربه می کنند.